Större fordon som stadsjeepar kräver också vinterdäck för vinterförhållanden

SUV vinterdäcken

För att öka säkerheten är det mycket viktigt att investera i bra SUV-vinterdäck, särskilt om du bor i ett område med tung snö och riktiga vinterförhållanden. Många människor är under det falska antagandet att det att äga en SUV, skåpbil eller fyrhjulsdrift befriar dig från att behöva vinterdäck. Ingenting är längre ifrån sanningen eftersom stadsjeepar är ett mycket tyngre fordon och kräver bra grepp för att de ska kunna stanna och hantera svängar. Även om det inte alltid är obligatoriskt att utrusta ditt fordon med vinterdäck, behöver du alltid däck som är vintergodkända när du kör på snö och is och stora fordon är inget undantag.

Det finns många goda vinterdäck på marknaden och vinterdäck levereras både som dubbdäck och dubbfria däck. Du kan också välja att använda vintergodkända allvädersdäck under vintersäsongen och dessa däck kan också användas under sommaren, vilket inte är fallet med dedikerade vinterdäck. Så du har därför möjlighet att använda två uppsättningar däck som du växlar mellan eller sedan använda ett set som du använder under hela året.

Fördelen med vinterdäck är att de kan finnas både som dubbade versioner eller då utan dubbar. Detta ger konsumenten möjlighet att besluta medan han är säker på att de har investerat i ett officiellt godkänt vinterdäck som har symbolen “Three peak mountain snowflake (3PMSF)”. Dessa däck behövs alltid när du kör under vinterförhållanden, oavsett vilken typ motordrivet fordon som du kör. Väderdäcken är inte dubbade eftersom de är avsedda att användas även under sommarsäsongen. De dubbfria vinterdäcken är dock optimerade för vinterbruk och bör bytas ut till sommardäck när vintersäsongen har gått.

SUV vinterdäcken är särskilt utformade med den unika tekniken som säkerställer säker hantering under extrema förhållanden. Det erbjuder ett välbalanserat grepp särskilt för tunga fordon för att säkerställa bättre kontroll och hantering. Det är viktigt att ha vinterdäck installerade innan vintern kommer och temperaturen sjunker under fryspunkten. Om du för närvarande använder sommardäck måste du byta till dedikerade vinterdäck när temperaturen sjunker under fryspunkten. Detta beror på att gummiblandningen som används i sommardäck inte är gjord för temperaturer under fryspunkten och därför inte är lämplig för det kalla vintervädret, eftersom de då blir hårda.

Vinterdäck är vanligtvis tillverkade av gummiblandningar som förblir flexibla och mjuka även under låga temperaturer. Detta skiljer sig från helårs- och sommardäck som tenderar att bli styvare under kalla väderförhållanden. SUV-vinterdäcken har också ett mycket räfflat slitbanemönster som ger optimal prestanda på kalla vägar, vilket möjliggör maximal dragkraft. Dessa spår skjuter tung snö och vatten åt sidan för att förhindra slaskplaning. Detta är en mycket viktig egenskap, eftersom slaskplaning kan vara mycket farligt och det inträffar när snön smälter till slask på vägarna och gör att däcken tappar kontakten med vägen.

För mer information om vinterdäck till din SUV, besök: nokiantyres.se