Silný letní déšť může být nebezpečný

zimních pneumatik

Silný letní déšť může být jednou z nejnebezpečnějších podmínek při jízdě v létě. Během jara a podzimu můžete mít zpožděné zimní počasí, nebo pak máte předčasné zimní podmínky, které budou nebezpečnější než letní déšť. Pokud máte plískanici a snažíte se jezdit s letními pneumatikami, může vám hrozit velké nebezpečí, že se budete snažit tyto podmínky navigovat pomocí letních pneumatik. Silný letní déšť je tak nebezpečný, že může vést ke ztrátě kontaktu s pneumatikami vozidla s povrchem vozovky, běžně nazývané aquaplaning.

K aquaplaningu dochází, když pneumatiky nejsou schopny odstranit vodní vrstvu přítomnou na povrchu vozovky, aby s ní mohla zůstat v kontaktu. Pneumatiky mají různé technologie, které zlepšují tok vody v běhounu a jeho schopnost tlačit vodu do stran. Pneumatiky budou využívat další technologii drážek k pohybu vody do stran, uchovávání vody v běhounu a rychlejšímu prosakování skrz drážky pomocí technologie leštěné drážky.

Rychlost negativně ovlivňuje schopnost pneumatiky tlačit vodu do stran, což snižuje rychlost vozu; můžete rychle snížit šanci na aquaplaning. Také tím, že máte pneumatiky s dobrou hloubkou drážky, umožníte pneumatikám zadržovat více vody v běhounu, čímž snížíte riziko, že k tomu dojde. Důležitost hloubky dezénu je jedním z důvodů, proč musíte vždy přejít na nové pneumatiky, jakmile dosáhnete hloubky dezénu 4 mm. 4 mm je prahová úroveň, kde se riziko výrazně zvyšuje pod tuto úroveň. Nízká hloubka dezénu také zvyšuje brzdnou dráhu, takže budete potřebovat delší délku, než můžete vozidlo zcela zastavit.

Dbejte na to, abyste také každý rok střídali pneumatiky při výměně za a ze zimních pneumatik. Rotace vyrovnává rozdíly v opotřebení a zajišťuje, že všechny vaše pneumatiky mají podobnou přilnavost, když jedete na mokré vozovce. Stejná hloubka dezénu na všech čtyřech pozicích pneumatik zajistí, že vůz nebude přetáčivý nebo nedotáčivý. Při jízdě na mokru se chcete ujistit, že máte optimální kontrolu a stabilitu.

Během léta často slyšíte o špatných nehodách a mnoho z nich je způsobeno, když máte velmi silný letní déšť a vozidla jedou příliš vysokou rychlostí nebo mají opotřebované pneumatiky, které způsobují jejich srážku. Vzhledem k tomu, že tyto nehody bývají velmi vážné, protože řidič ztrácí kontrolu nad svými vozidly, je třeba provést snadná preventivní měření, aby se jim zabránilo. Kupte si kvalitní prémiové pneumatiky, které prokazatelně zabraňují aquaplaningu a mají zabudované nejnovější technologie. Musíte udržovat pneumatiky a ujistit se, že víte, kdy je třeba je otočit a vyměnit za novou sadu, když jsou pneumatiky opotřebované.

Další informace o důležitosti správných pneumatik během léta naleznete na: https://www.nokiantyres.cz/