All service på bilen är viktig

däckservice

Alla bilägare känner till den vanliga bilservicen som ska göras vid olika kilometertal. De nya bilarna påminner oss om när bilen har kört så många kilometer och att det är dags för bilservice. Det finns däremot inget som påminner oss om när det är dags för oljebyte, när däckservice behöver utföras eller AC-service på klimatanläggningen. Det finns bara varningslampor som varnar när något är fel på motorn eller bromsarna.

En bil behöver kontinuerligt underhåll och bilservice är tyvärr inte den enda tjänsten som vår bil kan behöva. Förutom normal bilservice tenderar våra bilar att behöva däckservice, bromsservice och itillfällig service baserat på problem som kan uppstå när du kör din bil, som byte av delar som till exempel stötdämpare. Den senare kontrolleras enklast med ett konditionstest, där serviceverkstaden går igenom bilens viktigaste funktioner i din bil och låter dig veta om något måste åtgärdas.

Om service inte utförs så kan det leda till större och dyrare problem. Problemen kan också orsaka problem för bilens säkerhet, det kan röra sig om bromsfel eller däckrelaterade problem. Det är alltid bättre att upptäcka problem i ett tidigt skede och få det fixat det innan det växer till ett större problem som påverkar andra delar eller funktioner på bilen. Pengarna som läggs på service återfås oftast eftersom du undviker att laga de större och kostsammare problemen.

Klimatanläggningen glöms ofta bort och det leder till att din bils värme och kylning fungerar dåligt, vilket också påverkar motorns effektivitet. Oftast så är det inte så mycket problem med klimatanläggningen, men det kan vara enkla fel som en packning som behöver bytas ut och i vissa fall måste du fylla på kylmedium, även kallad kylvätska. Det är bra att ha service före sommaren och du kan också få hela systemet rengjort för att få bort partiklar som kan orsaka astma och andra andningsproblem.

Service av dina däck är annan service som är viktig. Däck måste kontrolleras, balanseras, roteras och sedan byta för de olika säsongerna. Du måste också byta däckventiler för att se till att de inte läcker. Däck är oerhört viktiga för din körsäkerhet, så du måste se till att de underhålls på rätt sätt. Om du inte roterar däcken ordentligt slits däcken ojämnt, vilket kan göra att bilen glider när du kör. Normal kontroll av däckens tillstånd, kontroll av eventuella skär eller sprickor, mätning av mönsterdjupet och kontroll av däcktrycket bör vara en del av normalt underhåll av bilen och däcken. Lågt däcktryck kan bli ett kostsamt problem eftersom lågt tryck sliter ut däcken för tidigt, vilket får dig att byta däck oftare. Din bränsleförbrukning kommer också att öka så att du måste stanna och tanka oftare.

Däckbyte och däckförvaring är andra viktiga faktorer som ser till att däcken håller längre. Se till att göra ditt däckbyte i tid innan vinter anländer samt att du inte kör med dina vinterdäck för länge efter vintern tar slut, då slitaget ökar när du kör med vinterdäck långt in på vårsäsongen.

För mer information om bilservice, besök: https://vianor.se/