Zimní pneumatiky vyžadují hlubší desén než letní pneumatiky

zimni pneumatiky

Mezi zimními a letními pneumatikami je velký rozdíl. Protože zimní pneumatiky musí fungovat na sněhu, ledu a rozbředlém sněhu, budou se muset spolehnout na hlubší drážky. Pokud máte nízké hloubky desénu, výkon a bezpečnost se sníží a nebudete mít stejnou brzdnou dráhu nebo vlastnosti zabraňující slusplaningu, protože potřebujete objem v drážkách, aby se sníh rozbředl. Se snížením hloubky desénu bude ovlivněna také přilnavost na mokru a ledu/sněhu. Pokud dosáhnete hloubky desénu 4 mm, je čas přejít na novou sadu zimních pneumatik. Pokud jedete s nižší hloubkou, nemáte ten nejlepší bezpečnostní profil. Budete méně v bezpečí, protože budete mít menší přilnavost a vaše brzdná dráha bude delší, což může snadno způsobit nehodu.

U letních pneumatik jste také závislí na hloubce desénu pro dobrý výkon a bezpečnost a musíte také zkontrolovat hloubku desénu a vyměnit pneumatiky, jakmile dosáhnete 4 mm, což je totéž, co se doporučuje pro zimní pneumatiky. U letních pneumatik s nízkou hloubkou desénu máte horší přilnavost na mokru, delší brzdnou dráhu a je větší pravděpodobnost, že u vás dojde k aquaplaningu. Proto je důležité se ujistit, že také pneumatiky otáčíte, aby se vyrovnaly rozdíly v hloubce desénu.

Pokud jde o celoroční pneumatiky, budete je muset považovat za zimní pneumatiky a budete se muset ujistit, že máte dostatečnou hloubku desénu. Protože celoroční pneumatiky během roku neměníte s jinými pneumatikami, je důležitější měřit hloubku desénu, jakmile zjistíte rozdíl mezi předními a zadními pneumatikami větší než 2-3 mm. Pokud máte elektrické vozidlo nebo hybrid, opotřebení bude vyšší a měli byste se ujistit, že máte pneumatiku s nízkým valivým odporem, abyste zajistili nízké opotřebení.

Pokud jde o větší vozidla, která jsou těžká a více závisejí na vynikající přilnavosti, aby byla schopna brzdit na krátkou vzdálenost, stává se hloubka desénu opět důležitou. Proto je důležité zkontrolovat pneumatiky vašeho SUV nebo CUV, abyste se ujistili, že jsou v dobrém stavu. Kromě dobré hloubky desénu musíte zkontrolovat také tlak v pneumatikách, protože nízký tlak vede k vyššímu opotřebení a vyšší spotřebě paliva. Rovněž je třeba zkontrolovat stav pneumatik, protože pneumatiky by měly být bez prasklin nebo řezů, aby bylo možné s nimi bezpečně jezdit. Vydutí na bocích pneumatik může vést k ošklivým výbuchům pneumatiky, které mohou být nebezpečné, pokud jedete vysokou rychlostí. Pokud si všimnete problémů s pneumatikami, měli byste okamžitě navštívit pneuservis a nechat je zkontrolovat.

Další informace o zimních pneumatikách, které jsou odolné proti opotřebení a dokážou si delší dobu udržet dobrou hloubku desénu, naleznete na: www.nokiantyres.cz