Zajistěte, aby vaše letní pneumatiky měly dostatečnou hloubku dezénu

pneumatiky

Když přecházíte na letní pneumatiky ze zimních, musíte se ujistit, že nemontujete pneumatiky, které mají nízkou hloubku dezénu. Pneumatiky budou muset mít hloubku dezénu 4 mm, aby měly zamýšlený výkon a bezpečnost. Pokud půjdete pod tuto úroveň, ztratíte spoustu klíčových vlastností, které sníží vaši bezpečnost, protože budete mít menší přilnavost, prodlouží se brzdná dráha a vlastnosti při jízdě na mokru budou mnohem horší.

Při jízdě na mokru musíte mít dobrou přilnavost na mokru a chcete se ujistit, že máte dobrou prevenci aquaplaningu. K aquaplaningu dochází, když se mezi pneumatikami a povrchem vozovky vytvoří vodní vrstva. Pneumatika se bude rovnat s touto vodní vrstvou a ztratíte kontrolu nad vozidlem, protože jej nemůžete ovládat volantem a nebude reagovat na zvýšenou rychlost nebo brzdění. Při snížení rychlosti pneumatika znovu získá schopnost tlačit vodu do stran. Čím větší hloubku dezénu máte, tím lepší schopnosti budou mít pneumatiky k akumulaci vody ak jejímu odvádění do stran.

Dobré letní a celoroční pneumatiky přinesou inovace a různé techniky ke zlepšení průtoku a schopnosti rychle odvádět vodu a také vodu skladovat, aby se zabránilo aquaplaningu. To však vyžaduje, abyste investovali do dobrých pneumatik a koupili si prémiové pneumatiky. Musíte také udržovat pneumatiky, aby vydržely déle a dezén se předem neopotřeboval. Nízký tlak v pneumatikách způsobí nadměrné opotřebení pneumatik a pneumatiky se předčasně opotřebují. Rychleji se opotřebují také pneumatiky s vysokým valivým odporem a levnější pneumatiky mají obvykle vyšší valivý odpor.

Doporučená hloubka dezénu je 4 mm a výměna všech čtyř pneumatik současně, aby bylo dosaženo stejného přilnavosti ve všech čtyřech polohách. Pokud máte jinou přilnavost, budete mít vozidlo, které bude přetáčivé nebo nedotáčivé. Abyste zajistili rovnoměrné opotřebení pneumatik, měli byste je po opotřebení pootočit. Rozdíl mezi předními a zadními pneumatikami je přibližně 2–3 mm. Rotace by se měla provádět častěji, pokud máte elektrické vozidlo nebo hybrid.

Vždy se doporučuje nechat v obchodě s pneumatikami provést střídání a výměnu sezónních pneumatik, protože je to jako navštívit lékaře. Mohou se podívat na pneumatiky a měli by vás také informovat o nerovnoměrném opotřebení pneumatik nebo poškození. Pokud máte nízkou hloubku dezénu, neměli by také namontovat pneumatiky, alespoň ne dříve, než o tom s vámi probereme, abyste měli možnost vyměnit pneumatiky před provedením výměny, abyste mohli zahájit sezónu s novými pneumatikami.

Další informace o nových letních pneumatikách najdete na adrese: https://www.nokiantyres.cz/