Vinterdekk sørger for økt sikkerhet om vinteren

piggdekk

Vinterdekk skal brukes av biler som kjører under vinterforhold. De er laget for å sikre at du kan kjøre trygt under forholdene i vintersesongen. Dette inkluderer snø, is og slaps, men også tørre, kalde asfalterte veier. Dette er det som kreves for å sikre at sikkerheten din ikke kompromitteres mens du kjører i vintersesongen. Uten vinterdekk kan du ikke kjøre trygt og i de fleste land ikke engang lovlig.

Det er viktig at du bytter bildekk fra sommerdekk til vinterdekk før vinteren kommer og ikke prøver å vente på snøen. Vinterdekk er bedre enn sommerdekk når det er minusgrader, så du slipper å vente på at snøen faller før du bytter. Bytt i stedet så snart temperaturen synker og nærmer seg null grader, når du ser trenden, kan du bestille tid for dekkbytte, slik at du ikke risikerer å havne uten vinterdekk når snøen allerede har kommet.

Når du bytter dekk, er det lurt å sørge for at sommerdekkene som fjernes blir sjekket for å se at de er i god stand. Sjekk også om de varer en sesong til, eller om de må byttes ut før neste dekkbytte. I tillegg må vinterdekk inspiseres før montering. De bør også balanseres for å sikre at de ikke har sidekrefter som kan redusere kjøreopplevelsen og forårsake ujevn slitasje på dekkene. Mønsterdybden på slitebanen skal være over 4 mm for fortsatt å kunne kjøre trygt, hvis de er under, må de byttes ut med nye dekk.

Dekk må også roteres mellom årstidene slik at slitasje jevnes ut. Dette for at du skal kunne bruke dekkene lenger og deretter bytte dekk samtidig slik at du kan ha samme grep i alle posisjoner. Forskjeller kan gjøre bilen over eller under styring. Det er derfor viktig at de blir lagt merke til riktig når du bytter dekk. De bør også vaskes slik at de holdes rene, og de skal deretter lagres under de rette forholdene. Oppbevaring på dekkverkstedets dekkhotell er vanligvis å foretrekke fordi de vet hvordan de skal lagres slik at de holder lenger. De kan lagre dem trygt.

Du har både piggdekk og piggfrie dekk å velge mellom, hvor piggdekk gir best grep, spesielt på is, ettersom de har pigger som kan gripe isen. Dette betyr ikke nødvendigvis at de er de beste dekkene for deg. Hvis du planlegger å kjøre til utlandet, kan du ha problemer med piggdekk, da de ikke er tillatt i f.eks. Tyskland, som kan forårsake noen problemer. Siden piggfrie dekk for tiden gir nesten samme sikkerhet, kan det være bedre å bruke dem som vinterdekk, siden de gir mer fleksibilitet.

Når vinteren er over, bør du fortsatt bytte til sommerdekk igjen og ikke kjøre for lenge med sommerdekk som slites raskere når det er varmt og de bruker på en slik måte at de da gir dårligere grep om snøen når de da skal brukes om vinteren igjen. Så når du ikke tror at vinteren kommer tilbake igjen om våren, forandrer du deg. Du bør også selvfølgelig bytte til vinterdekk før den første snøen kommer slik at du kan kjøre trygt.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: https://vianor.no/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.