Vinterdäck ser till att öka säkerheten under vintern

vinterdäck

Vinterdäck ska användas av bilar som kör under vinterförhållanden. De är gjorda för att säkerställa att du kan köra säkert under de förhållanden som finns under vintersäsongen. Detta inkluderar snö, is och slask, men också torra kalla asfalterade vägar. Detta är vad som krävs för att se till att din säkerhet inte äventyras under körning under vintersäsongen. Utan vinterdäck så kan du inte köra säkert och i de flesta länderna inte heller lagligt.

Det är viktigt att du byter däck från sommardäck till vinterdäck innan vintern anländer och inte försöker vänta på snön. Vinterdäck är bättre än sommardäck när det råder minusgrader, så du behöver inte vänta på att snön ska falla innan du byter. Byt istället så snart temperaturen sjunker och närmar sig noll grader, när du ser trenden så kan du boka tid för däckbyte, så att du inte riskerar att hamna utan vinterdäck när snön redan har kommit.

Medan du byter däck är det bra att se till att sommardäcken som tas av kontrolleras för att se att de är i bra skick. Kontrollera också om de håller ytterligare en säsong eller om de måste bytas innan nästa däckbyte. Dessutom måste vinterdäcken kontrolleras innan de monteras. De bör också vara balanserade för att säkerställa att de inte har sidokrafter som kan minska körupplevelsen och orsaka ojämnt slitage på däcken. Slitbanans mönsterdjup bör vara över 4 mm för att fortfarande kunna köras säkert, om de är under så måste de bytas mot nya däck.

Däck måste också roteras mellan säsongerna så att slitaget jämnas ut. Detta är så att du kan använda däcken längre och sedan byta däcken samtidigt så att du kan ha samma grepp på alla positioner. Skillnader kan göra att bilen över eller under styrning. Det är därför viktigt att de märks ordentligt vid däckskiftet. De bör också tvättas så att de förvaras rena och de bör sedan förvaras i rätt förhållanden. Förvaring hos däckverkstadens däckhotell brukar vara att föredra då de vet hur de ska förvaras så att de håller längre. De kan förvara dem säkert.

Du har både dubbdäck och dubbfria däck att välja mellan, där dubbdäcken ger bästa fäste särskilt på is, eftersom de har dubbar som kan greppa tag i isen. Det betyder inte nödvändigtvis att de är de bästa däcken för dig. Om du planerar att köra utomlands kan du få problem med dubbdäck, eftersom de inte är tillåtna i t.ex. Tyskland, vilket kan orsaka vissa problem. Eftersom de dubbfria däcken för närvarande ger nästan samma säkerhet, kan det vara bättre att använde dem som vinterdäck, då de ger mer flexibilitet.

När vintern är slut ska du ändå byta till sommardäck igen och inte köra allt för länge med sommardäcken som slits snabbare när det är varmt och de slits på ett sådant sätt att de sedan ger sämre grepp på snö när de sedan ska användas på vintern igen. Så när du inte tror att vintern kommer tillbaka igen på våren, så byter du. Du ska också självklart byta till vinterdäck innan första snön kommer så att du kan köra säkert.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/