Vet når dekkene dine er slitte, og det er på tide å bytte til nye

dekk

Å kjøpe nye dekk er en viktig investering, og fra starten av må du sørge for at du vedlikeholder dem godt. Selv om du tar vare på dem så godt du kan, vil de slite seg ut over tid, og det er viktig å vite når denne tiden har kommet. Fra den dagen du har nye dekk er det viktig å spore slitedybden og hvordan den reduseres over tid. Det er bra å føre en logg over slitedybden. Til å begynne med vil du ikke sjekke det så ofte, kanskje hver sjette måned, men så kanskje hver tredje måned til du kan begynne å forutsi når de blir utslitte. Når du kommer nærmere 4 mm gjenværende mønsterdybden, kan du sjekke enda oftere for å sikre at du skifter før du mister viktige egenskaper til dekkene som kan være livreddende.

Det er også viktig å spore forskjeller mellom dekkene og bakdekkene. Hvis det er stor forskjell i slitasje mellom bak- og bakdekk, bør du rotere dekkene ved å endre plassering av dekkene, slik at forskjellen kan elimineres. Dette er det som omtales som dekkrotasjon. Hvis du bruker to sett med dekk i løpet av året ved å bruke sommerdekk og vinterdekk, er det naturlig å gjøre rotasjonen i det tilfellet at du bytter dekk, men hvis du kjører mye i løpet av året, kan det hende du må rotere dekkene oftere.

Du bør styre rotasjonen ved å spore slitasjen gjennom mønsterdybden og endre når forskjellen er mellom 2-3 mm. Hvis du har en hybrid eller en elbil, er dekkets slitasje høyere på grunn av det høyere dreiemomentet. Dette betyr at det kanskje ikke er nok å rotere hver 6. måned, spesielt hvis du kjører mye. Det er enda viktigere at du overvåker slitasjen. Spesielle dekk bør brukes til disse kjøretøyene som har høyere slitestyrke. Hvis du i stedet for å ha to sett med dekk for året og i stedet velger å ha ett sett, som allværsdekk som kan brukes hele året også under vinterforhold, vil du måtte stole på 2-3 mm forskjell mellom dekkene foran og bak for å vite når du skal rotere dekkene.

Det er andre faktorer som kan påvirke slitasje på dekkene; det ene er dekktrykket der et lavt dekktrykk øker rullemotstanden, noe som øker dekkets slitasje. Det fører også til at bilen forbruker mer drivstoff når du kjører. Det er viktig å sjekke når du stopper på en bensinstasjon for drivstoff. Billige dekk vil også ha raskere slitasje også på grunn av deres iboende høyere rullemotstand. Dette betyr at de opprinnelig billige dekkene slites raskere og vil føre til at bilen din bruker mer drivstoff. Siden dette ikke er en god ligning og vil ende opp med å koste deg mer penger samtidig som du kjører med dekk som er mindre sikre. Derfor bør du sørge for at du investerer i høykvalitets premiumdekk.

For mer informasjon om når du skal bytte til et nytt sett med dekk, besøk: www.nokiantyres.no