Trenger du nye vinterdekk i høst?

vinterdekk

Når det er på tide å bytte fra sommerdekk til vinterdekk, oppstår spørsmålet om du trenger nye vinterdekk. Da du fjernet vinterdekkene, skulle du ha sjekket dekkene og lagt merke til om de var verdt å oppbevare. Hvis du var på randen av mønsterdybden, burde du sannsynligvis ikke ha lagret dekkene, men du burde ha kjøpt et nytt sett vinterdekk. Siden du beholder felgene og bare kjøper bildekk uten felger, må du fremdeles redde felgene, så hvis du oppbevarer dekkene på et dekkverksted, lønner det seg å kjøpe nye dekk direkte og lagre dem på dekkhotellet deres. Det sparer deg når det er tid for å bytte til vinterdekk.

Uansett når du kjøper vinterdekk, må du bestemme hva du trenger av vinterdekkene dine i tillegg til sikkerhet og god ytelse. EUs nye dekkmerke, som ble lansert for noen år siden, har gjort det lettere å velge minst sommerdekk. Problemet er at det ikke er noen gode indikatorer på hvor godt dekk fungerer om vinteren. Det ville være bra hvis EU standardiserte en etikett også for vinterdekk, der de kan ha noen indikatorer som snøgrep og is. Nå har du bare indikatorer på kjørekomfort når det gjelder ekstern dekkstøy og rullemotstand, men sikkerhetsaspektet, som er grep på våte overflater, er egentlig ikke relevant og vil ikke vise forhold du ofte møter om vinteren.

Når det gjelder vinterdekk, er det best å se på årets dekkprøver utført av kjente bilmagasiner for å se hvilke dekk som er best under forholdene som du bor. Sørg for å studere de forskjellige testene når du vurderer dekkene for å se hvilke som er viktigst for deg og hvilke som passer din bil.

Når du velger vinterdekk, må du først bestemme deg for om du vil ha piggdekk eller piggfrie dekk, hvor piggene gir best grep på isete overflater. Imidlertid har de flere begrensninger for bruken, fordi de er begrenset basert på tidsperioden de kan brukes og landene de kan brukes i. Hvis du planlegger å kjøre over landegrensene, må du sjekke hva som gjelder i de andre landene når det gjelder om du kan kjøre med piggdekk. Tyskland, Tsjekkia og Polen tillater for eksempel piggfrie dekk, så hvis du planlegger å kjøre til Alpene eller til noen av disse landene, vil du få problemer. I disse tilfellene må du sørge for at du har piggfrie dekk, som har gode egenskaper på både snø og is.

Dine piggfrie dekk er utviklet og forbedret betraktelig og har i dag nesten like godt grep om is og snø, så de er likeverdige, da det stort sett er trinnmønsteret som er avgjørende. De piggfrie dekkene har introdusert mange nyvinninger i slitebanen for å sikre at de har et godt grep på is, det kommer i form av krystaller som er blandet inn i slitebanen sitt gummilag for å gi en sandpapirlignende overflate og at slitebanen har sugekopper som griper isen. Så nå kan du trygt velge mellom piggdekk eller piggfrie vinterdekk.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: https://vianor.no/