Silný podzimní déšť může snadno vést k nehodám

pneumatiky

Podzimní jízda může být krásným zážitkem se všemi měnícími se barvami. Je to také pro nás řidiče nebezpečné období řízení, protože často čelíte jak silnému podzimnímu dešti, tak některým nástrahám zimních podmínek. S teplým a suchým počasím se přesunete z některých nejjednodušších jízdních podmínek, které léto představuje. Můžete mít občasné letní deště, což je často vrchol výzev.

Když dosáhnete podzimu, podmínky se vyznačují nestabilnějším počasím a potenciálně i některými zimními kouzly. Existuje mnoho výzev; budete mít jak pokles teploty, tak klesající viditelnost kvůli kratším dnům a delším nocím a nestabilnější počasí. Pravděpodobně zažijete více deště a silný podzimní déšť může snadno vést k aquaplaningu. Pravděpodobnost aquaplaningu se zvyšuje, pokud jste opotřebovali pneumatiky, což znamená, že se pneumatiky přibližují k úrovni blízké nebo pod doporučenou úrovní hloubky dezénu. Protože během aquaplaningu ztratíte kontrolu nad svým vozem, protože pneumatiky již nejsou v kontaktu s povrchem vozovky.

Neměli byste čekat s nákupem nových pneumatik, zvláště ne, když se chystáte do náročnějších jízdních podmínek. Když se přiblížíte k hloubce dezénu 4 mm, je načase vyměnit pneumatiky za novou sadu. Od tohoto okamžiku se vlastnosti pneumatiky drasticky snižují. Vaše brzdná dráha bude delší, takže bude obtížnější vyhnout se nehodě. Měli byste se také pokusit zakoupit celou sadu pneumatik a během životnosti pneumatik používat rotaci pneumatik, aby se opotřebovávaly stejnou rychlostí.

To dělá z podzimu výrazně náročnější jízdní podmínky než letní počasí. I když se chystáte přezout na zimní pneumatiky poměrně brzy, pokud jsou vaše letní pneumatiky opotřebované, měli byste si již nyní koupit novou sadu letních pneumatik. To vám pomůže zůstat na podzim v bezpečí a bez nehod a nemusíte začít léto hledáním nových pneumatik, protože pak budete mít téměř zbrusu novou sadu pneumatik.

Letní pneumatiky jsou vyrobeny pro suché a mokré podmínky, takže déšť není tak špatný, pokud máte kvalitní pneumatiky. Měli byste však upravit jízdu podle povětrnostních podmínek a podle toho snížit rychlost. Pokud zpomalíte, vaše šance na aquaplaning se drasticky sníží. Měli byste také sledovat teplotu a zajistit včasné přezutí na zimní pneumatiky. Když teplota klesne pod nula stupňů Celsia, jsou zimní pneumatiky lepší než letní.

Zajistěte, aby jste vždy měli prvotřídní pneumatiky vysoké kvality, které jsou v dobrém stavu s dostatečnou hloubkou dezénu. To zvýší vaši bezpečnost bez ohledu na to, v jakém ročním období jedete. Nezapomeňte také přezout na zimní pneumatiky, než přijde zimní počasí, a respektovat silný déšť, který může vést k aquaplaningu.

Další informace o pneumatikách na podzim najdete na: https://www.nokiantyres.cz/