Různé pneumatiky fungují různě

 

letních pneumatik

Pneumatiky jsou odlišnější, než vypadají. Pneumatiky mají tendenci vypadat velmi podobně bez ohledu na to, o jakou pneumatiku se jedná; všechny jsou černé; zatímco některé mohou vypadat trochu drsněji, některé mají nízký profil a jsou širší, vykazují jen malé rozdíly. To však není tento případ; mezi pneumatikami jsou velké rozdíly, i když ne vždy viditelné. Největší rozdíly bývají v tom, jak jsou pneumatiky vyrobeny, použitá speciální směs pryžových směsí a pak design dezénu.

Pryžová směs ovlivní, při kterých teplotách pneumatika funguje nejlépe, stejně jako letní pneumatiky budou poněkud omezeny na teploty, které jsou přítomné během léta, a u zimních pneumatik na nízké teploty. Také to ovlivní valivý odpor a odolnost proti opotřebení. Struktura kostry ovlivní tuhost pneumatiky, životnost a podporu běhounu. Dezén běhounu pak poskytne největší rozdíly mezi pneumatikami. To ovlivní přilnavost a trakci pneumatiky a také to, jak dobře se bude chovat na různých površích. Malé změny ve vzoru mohou mít podstatný vliv na jízdní výkon. Tady se projeví roky testování.

Prevence aquaplaningu je u letních pneumatik velká věc a bude záležet na tom, jak je vytvořen vzorek běhounu a také na stavu běhounů. Jak se pneumatika opotřebovává, výkon se snižuje se snižující se hloubkou dezénu. Abyste tomu účinně zabránili, potřebujete dobré pneumatiky pro začátek a budete je muset vyměnit za nové, jakmile se opotřebují na hloubku dezénu pod 4 mm. Přilnavost za mokra bude také záviset na běhounu, takže můžete efektivně rychle zastavit, i když jsou silnice mokré.

U zimních pneumatik bude přilnavost na sněhu a ledu záviset na běhounu, zatímco můžete mít pneumatiky s hroty, kde z běhounu vyčnívají kovové hřeby. Pokud máte pneumatiky bez hrotů, pak budete mít v běhounu designové prvky vytvářející přilnavost, sněhové drápy a prvky vytvářející sání mohou vytvářet přilnavost na sněhu a ledu. I zde budete muset začít s pneumatikami prémiové kvality, které mají vynikající dezén pro zimní podmínky a jsou v dobrém stavu. I zde se ujistěte, že jakmile dosáhnete hloubky dezénu 4 mm, přezujte na nové zimní pneumatiky.

Valivý odpor je přirozenou vlastností pneumatiky, která určuje spotřebu paliva automobilu a také vlastnosti opotřebení pneumatiky. Vždy byste si měli vybrat pneumatiku s nízkým valivým odporem, protože to bude jak ekologicky příznivá volba, tak i cenově výhodná volba, protože utratíte méně peněz za palivo a budete muset kupovat novou sadu pneumatik častěji než u pneumatika s vysokým valivým odporem. Štítek pneumatik EU bude udávat valivý odpor pneumatik.

Více informací o prémiových pneumatikách najdete na: https://www.nokiantyres.cz/