Olika däck för olika vinterväder i Europa

dubbdäck

Eftersom Europa är en stor kontinent varierar vädret mycket. De norra delarna har fyra tydliga årstider och några av de södra delarna har i grunden bara sommar och ingen vinter. Det finns ingen på grund av detta inga europeiska regler som täcker hela kontinenten. Det finns till och med olika däckalternativ, där Norden inte har all-vädersdäck, eftersom det finns en riktig lång vinterpresent, så de dedikerade vinterdäcken är ett bättre och säkrare alternativ. I de centrala delarna av Europa är ett all-vädersdäck ett perfekt alternativ för områden som har sporadiskt vinterväder, där ett däckbyte kanske inte är vettigt. Här kan du ha säkerhet året runt med bara en uppsättning däck. Om du inte har något vinterväder kan du använda sommardäck året runt.

Nordiska har lagar som säger att du måste ha vinterdäck monterade när det finns vinterförhållanden. För dubbdäck finns det också ett tidigaste datum när du kan ha dem på din bil och det finns ett sista datum du kan ha dem på under våren. Båda dessa datum gäller bara om det inte finns några vinterförhållanden, om du fortfarande har vinterväder gäller sunt förnuft och du inte får böter. I Central- och Sydeuropa har vissa länder begränsningar för användningen av vinterdäck, och andra har gjort det obligatoriskt. Förutom Norden är det obligatoriskt att ha vinterdäck i Estland, Lettland Litauen, Bulgarien, Slovenien och Kroatien. Sedan har du några länder där det är obligatoriskt om vädret kräver det, dessa är Luxemburg, Tyskland, Österrike, Tjeckien, Rumänien och Slovakien. Där Italien, Spanien och Frankrike har vissa vägar kräver det. Då har du de länder där det är förbjudet att använda dubbdäck. Dessa inkluderar Tyskland, Kroatien, Slovenien, Slovakien, Ungern, Storbritannien, Tjeckien och Polen. Förutom dessa dubbdäck är inte tillåtna i Schweiz på motorvägarna.

Dessa begränsningar kan naturligtvis orsaka vissa problem om du planerar att köra genom Europa med vinterdäck. I Tyskland får du böter om du har dubbdäck och inte får fortsätta innan du kan byta till dubbfria däck. Detta kan orsaka stora besvär och vara ganska kostsamt. Det är därför det är mycket viktigt att planera dina resor och också ta hänsyn till det när du väljer ditt däck. När länder kräver vinterdäck måste du ha däck som har godkänts för vinterförhållanden och ha 3 PMSF-symbolen på sidoväggen. Dubbfria däck och vintergodkända all-vädersdäck är ok för alla länder och uppfyller reglerna för att vara godkända för vinterförhållanden.

För vinterdäck är det alltid viktigt att du byter dem i tid innan snön kommer och avstår från att köra med sommardäck när du har snö eller is på vägarna. Med all-vädersdäck är det alltid ok att köra om de är vintergodkända, men du måste rotera däcken så att du utjämnar skillnader i slitage mellan de främre och bakre däcken.

För mer information om vinterdäck, besök: www.nokiantyres.se