Behöver du nya vinterdäck nu till hösten?

sommardäck

När det är dags att byta från sommardäck till vinterdäck, uppstår frågan om du behöver nya vinterdäck. När du tog av vinterdäcken så bör du ha kontrollerat däcken och uppmärksammat om de var värda att förvaras. Om du låg på gränsen vad gäller mönsterdjup, så borde du nog inte ha förvarat däcken utan du borde ha köpt en ny uppsättning vinterdäcken. Eftersom du behåller fälgarna och bara köper däck utan fälgar så måste du ändå spara fälgarna, så om du förvarar däcken på en däckverkstad så lönar det sig att köpa nya däck direkt och förvara dem i deras däckhotell. Det spar dig tid ny när det börjar bli dags att byta till vinterdäck.

Oavsett när du köper vinterdäck måste du bestämma vad du behöver av dina vinterdäck utöver säkerhet och bra prestanda. EU: s nya däckmärkning som lanserades för några år sedan har gjort det lättare att välja åtminstone sommardäck. Problemet är att det inte finns några bra indikatorer för hur bra däck fungerar på vintern. Det skulle vara bra om EU standardiserade en märkning också för vinterdäck, där de kan ha några indikatorer som snögrepp och is. Nu sitter du bara med indikatorer på körkomfort när det gäller yttre däckbrus samt rullmotstånd, men säkerhetsaspekten, som är grepp på vått underlag, är inte riktigt relevant och kommer inte att visa omständigheter du ofta stöter på under vintern.

När det gäller vinterdäck så är det bäst att titta på årets däcktester som är utförda av kända motortidningar för att se vilka däck som är bäst i de förhållanden som liknar de där du bor. Se till att studera de olika testen när däcken bedöms för att se vilka som är viktigast för dig och som passar din bil.

När du ska välja vinterdäck så måste du först bestämma om du vill ha dubbdäck eller dubbfria däck, där dubbarna ger det bästa greppet på isiga underlag. De är har dock mer restriktioner vad gäller deras användning eftersom de begränsas baserat på tidsperiod de får användas samt länder där de får användas. Om du planerar att köra över landsgränserna måste du kontrollera vad som gäller i de andra länderna när det kommer till om du kan köra med dubbdäck. Tyskland, Tjeckien och Polen tillåter till exempel inte dubbdäck, så om du planerar att köra till Alperna eller till något av dessa länder så får du problem. I dessa fall så måste du se till att du har dubbfria däck, som har goda egenskaper på både snö och is.

Du dubbfria däcken har utvecklats och förbättrats avsevärt och har idag nästan lika bra grepp på is och på snö så är de likvärdiga, då det är i stort sett slitbanans mönster som är avgörande. De dubbfria däcken har introducerat en hel del innovationer i slitbanan för att se till att de har bra grepp på is, det kommer i form av kristaller som har blandats in i slitbanans gummiskikt för att ge ett sandpappersliknande yta samt att slitbanan har sugkoppar som greppar isen. Så nu kan du säkert välja mellan båda dubbade eller dubbfria vinterdäck.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/