Alternativ för vinterdäck för din personbil

Dubbdäck

När vintern närmar sig och du kanske undrar vilka däck du ska köpa till ditt fordon. Om du har en normal personbil behöver du vanliga bildäck och inte de större däcken som är avsedda för stadsjeepar, lätta lastbilar och skåpbilar. Om det inte heller är en elbil eller hybrid behöver du inte leta efter specialdäck som rekommenderas att användas på dessa fordon. De tenderar att ha högre slitage och kräver däck som klarar både den högre vikten som orsakas av batteripaket och det högre vridmomentet. För vinterdäck för stadsjeepar, lätta lastbilar och skåpbilar är de bredare och klarar de högre belastningarna på dessa tyngre fordon.

När det gäller vinterdäck måste de optimeras för de olika vinterförhållandena som inkluderar snö, is och slask. Den innehåller också alla hala förhållanden som kan uppstå under vintern inklusive låga temperaturer under noll. Det är både gummiblandningen och slitbanan som måste utformas för dessa ändamål. Gummiblandningen måste göras så att gummit förblir mjukt och flexibelt även vid mycket låga temperaturer, så att gummi fortfarande kan anpassa sig till vägytan och skapa bättre grepp. Slitbanemönstret måste utformas så att det kan hantera snö och slask, båda så att snön inte fastnar i slitbanan och det ska tillåta slitbanan att skjuta snö åt sidorna så att däcket förblir i kontakt med vägen. För is och hårt packad snö måste du förlita dig på antingen användningen av metalldubbar, som dubbdäcken har, eller sedan gripande partiklar som läggs till slitbanan. Båda vägarna är bra för att uppnå bra grepp på is, men metallknopparna kan ge bästa grepp.

Dubbdäck är dock inte tillåtna i alla länder, vilket kan orsaka problem om du bor i det landet eller om du planerar att besöka eller köra igenom det. I dessa fall är då inte dubbade däck det enda valet för dedikerade vinterdäck. Du med. har möjlighet att använda vintergodkända allvädersdäck som har fördelen att de kan hantera alla olika väderförhållanden. De är då också dubbfria men har ett hybridmönster som klarar både snö och is samt regn och torra vägar under hela temperaturen. Detta är perfekt om du bor i områden med oförutsägbart väder och bara enstaka vintrar.

Om det område där du bor vintrar och du känner att du behöver bästa grepp och säkerhet under vintersäsongen, är det bättre att du använder dedikerade vinterdäck, med eller utan knoppar. Beslutet mellan dubbar och dubbfria versioner beror sedan på vad som är tillåtet och vad som är mest bekvämt. Du har inga begränsningar när det gäller användning och kan resa var som helst. Även om det inte finns några begränsningar för att inte använda dem under sommarsäsongen, bör de inte användas och bör bytas ut till sommardäck så snart vintersäsongen har avslutats.

För mer information om vilka vinterdäck du ska välja, besök www.nokiantyres.se